Дигитално възстановената трета част от култовия хит на Георги Дюлгеров 

...
Дигитално възстановената трета част от култовия хит на Георги Дюлгеров 
Коментари Харесай

Гледаме „Мера според мера“ в дигитална версия

Дигитално възобновената трета част от паметния шлагер на Георги Дюлгеров  „ Мера съгласно мера “ гледаме на София филм фест през март. Легендарната творба е основана през 1981 година със сюжет на Руси Чанев и Дюлгеров по романа на Свобода Бъчварова „ Литургия за Илинден “. Това е първият роден филм за битката на македонските българи. Пресъздадена е историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година с присъединяване на действителни исторически персони — Апостол челник, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан. Съдбата на елементарния поборник  Дилбер Танас, трансформирал се от необразован чобанин в мислещ човек и съмишленик на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри трансформират изначалната концепция на битката и нейното значение. Оператор на кино лентата е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. В функциите са Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова. Заглавието на кино лентата идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „ Ден денувам “. В „ Мера съгласно мера “ се снимат 110 артисти, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е 11 000 метра.

Публиката ще гледа за първи път третия епизод от възрожденската сага с изцяло реставрирана картина - резултат от сканирането на целия негатив и неговото изцяло разчистване. Той е разчетен отначало, направени са цветови корекции и е поправена експозицията на фрагментите, като са добавени образни резултати за укрепване на картината и възстановяване на качеството й. Звукът също е напълно нов - преформатиран от моно в стерео 5+1 с добавени звукови резултати. Добавени са и надписи на книжовен български език, с цел да няма проблем със характерните македонски наречия и архаичната лексика на оригинала.

Дигиталната реституция на трета серия на „ Мера съгласно мера “ е осъществена в Доли медиа студио, където към този момент направиха „ Парчета обич “ и „ Хан Аспарух “.

Георги Дюлгеров ще показа още една своя творба – „ Биография на моите филми “. „ Доста чешитска книга “ я назовава самият той. Тя е решена в черно-бяло, като в нея са включени разкази за творенията му, основани до 1989 година, обединени от тематиката за личността против системата. Заедно с увлекателните разкази и страхотните черно-бели фотографии, читателите ще употребяват любопитен интерактивен метод при прелистването на нейните страници. Към всеки от коментираните от създателя филми ще бъде прибавен специфичен QR код, посредством който благодарение на мобилни устройства с QR-четец, ще бъдат представяни епизоди от съответните произведения, за които става дума в описа. 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР